Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
30.3.2007 / Landsbygdens Folk
Oklart läge för användningen av Euparen i år
Senare i vår kan det eventuellt bli restriktioner i användningen av bekämpningsmedlet Euparen M. Preparatet används bland annat för bekämpning av gråmögel och mjöldagg på jordgubbe samt skorvsjukdomar på äppel. Enligt överinspektör Reijo Vanhanen på Evira kommer ett beslut i frågan att tas om ett par veckor.
Bakgrunden till att Evira nu överväger att inskränka reglerna för användningen av preparatet är upptäckten i Tyskland av en cancerframkallande nedbrytningsprodukt som härstammar från bekämpningsmedlet.
Euparen M innehåller ett verksamt ämne som heter tolyfluanid. Tolyfluanid är sedan tidigare godkänt av EU och har inte ansetts vara ett problematiskt preparat, det finns till exempel inga restriktioner då det gäller användningen på grundvattenområden.
Men i Tyskland har myndigheterna nu kommit fram till att tolylfluanid bildar en tidigare okänd nedbrytningsprodukt, dimetylsulfamid, som kan ombildas till cancerframkallande nitrosaminer om ämnet finns i dricksvatten som ozonbehandlas.
I Finland används rening av dricksvatten med ozon närmast i vattenverk som använder ytvatten som råvatten.
Tyska myndigheter har påvisat halter av dimetylsulfamid i både yt- och grundvatten. Därför beslöt de tyska myndigheterna tidigare i våras att förbjuda användning av Euparen M på friland fram till årets slut för att mer grundligt kunna bedöma riskerna. Även i Sverige har ett förbud mot preparatet införts.
I Finland vill Evira närmare undersöka om det finns risker med användningen, innan man vidtar åtgärder. Reijo Vanhanen berättar att Evira nu kommer att låta analysera vattenprover från olika vattentäkter, för att få reda på om den skadliga nerbrytningsprodukten förekommer i Finland. Resultaten från analyserna väntas inom ett par veckor.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab