Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
23.3.2007 / Landsbygdens Folk
Utskottsplatser intresserar SLC-anslutna riksdagsledamöter
Det ser åtminstone inte ut att bli något större problem att få de SLC-anslutna riksdagsledamöterna, som alla tillhör svenska riksdagsgruppen, att ställa upp för riksdagsutskott med anknytning till landsbygden. Under onsdagen var både ÖSP-ordföranden Mats Nylund och NSP-ordföranden Thomas Blomqvist intresserade av jord- och skogsbruksutskottet och av kommunikationsutskottet, medan Christina Gestrin gärna ville sitta i finansutskottets jordbruksdelegation.
I går torsdag efter LF:s pressläggning har de nya riksdagsgrupperna sammanträtt för att välja presidier och diskutera fördelningen av utskottsplatser. På måndag granskas de nya riksdagsledamöternas fullmakter och på tisdag samlas plenum första gången och utser då talman och vicetalmän.
- Jag har ju profilerat mig med jord- och skogsbruksfrågor samt kommunikation, sade Mats Nylund till LF i onsdags. Goda vägförbindelser och fungerande kommunikationer överlag är bland de viktigaste framgångsfaktorerna.
Thomas Blomqvists intressen går åt samma håll, men han har också andra utskott där han kan tänka sig vara med:
- Det hör väl till att de som har suttit i riksdagen tidigare väljer först, säger han. Förutom jord- och skogsbruk och trafikfrågor så är jag också intresserad av regional- och kommunalpolitik liksom av landsbygdsfrågor överlag. Jag skulle till exempel gärna vara med i förvaltningsutskottet.
Christina Gestrin uppger att det finns en mängd utskott som intresserar, bland annat finansutskottet och utskottets jordbruksdelegation där hon varit med i den förra perioden.
- Det ser nu ganska positivt ut för svenska riksdagsgruppens del, vi borde få tillbaka de utskottsplatser vi förlorade efter förra valet, säger hon.
Det skulle innebära representation i framtidsutskottet, försvarsutskottet och i ekonomiutskottet, där frågor med anknytning till energi behandlas. Svenska riksdagsgruppen har inte heller varit representerad i kommunikationsutskottet under den förra perioden.
- Hur det hela faller ut beror också på om sfp är med i regeringen eller inte, säger Christina Gestrin. Nu måste vi först lyssna på människors intressen och beakta dem så långt som det är möjligt.
Ulla-Maj Wideroos sitter ännu som andra finansminister i regeringen Vanhanen, som är tjänstemannaministär tills en ny regering utsetts. Det innebär att fördelningen av utskottsplatser inte berör henne, åtminstone inte i det här skedet. Det blir ett kompletterande val av representanter i utskotten efter att regeringen har utsetts.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab