Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
23.3.2007 / Landsbygdens Folk
Veropörssi publicerar enskilda bönders stöd
Tidningen Veropörssi kommer i sitt nummer, där inkomst- och skatteuppgifterna från 2005 ingår, också att publicera siffror över hur mycket enskilda lantbrukare fick i stöd 2005. Veropörssi ger ut regionala tidningar där enskilda människors inkomst och förmögenhetsuppgifter finns. Nu har man alltså beslutat sig för att publicera stöden till lantbruket.
Veropörssis affärsidé går naturligtvis ut på att folk av nyfikenhet över andras ekonomiska situation ska köpa tidningen. I en intervju i Vasabladet säger Veropörssi chefredaktör, Tommi Anttila, att uppgifterna om lantbrukarnas stöd, inkomst och förmögenhet kommer att stå på samma rad.
Han ger också sken av att publiceringen skulle kunna tjäna jordbrukarnas intressen.
- Eftersom uppgifterna står på samma rad kommer det att sätta stöden och deras betydelse i rätt sammanhang, folk kommer att inse att jordbrukarna inte blir rika på stöden, säger Anttila i Vbl.
ÖSP:s ordförande Mats Nylund säger att han är varken förvånad eller överraskad över Veropörssis tilltag. Dock desto mera bekymrad.
- Offentligheten av stöden baserar sig på HFD:s beslut. Det gör att det är möjligt för en privat firma att göra pengar på detta. Det tvingas vi tyvärr leva med.
Nylund säger att organisationen och de enskilda producenterna enligt bästa förmåga måste informera och förklara för allmänheten vad stöden betyder.
- Speciellt är jag orolig för att större växthusföretag ska drabbas av detta. Det finns en del som har rätt stora stöd. Det som inte syns då de publiceras är att dessa företag kan sysselsätta upp till 10-15 personer. De är sådant vi måste informera om.
I bästa fall, säger Nylund, är detta med nyfikenheten över stöden ett övergående fenomen. Det är inte säkert att folk är så nyfikna att de börjar köpa tidningar för detta.
- Efter Yles rapport som stöden i höstas så försvann intresse ganska snabbt. Förhoppningsvis är det likadant nu.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab