Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
23.3.2007 / Landsbygdens Folk
Vädret begränsar avverkningarna
Virkeshandeln i Vasa distrikt har varit livlig efter senaste sommar. Till detta medverkar skogsindustrins goda efterfrågan på virke samt stigande virkespriser. Men vädret har inte varit lika gynnsamt för skogsbruket.
- Även om handeln har gått bra, har drivningen och transporten lidit av den korta vintern. Den började sent och verkar sluta tidigt, säger Per-Henrik Storbäck, Metsäliittos distriktschef i Vasa.
På grund av vädret har Metsäliitto nu riktat inköpen till skogar från vilka de får virket till fabrikerna på sommaren eller under menföre.
- Vi är intresserade av förnyelseavverkningar, men också av gallringsobjekt samt leveransvirke, som kan transporteras nu på våren, säger Storbäck.
Han konstaterar att virkespriserna har gått upp kraftigt och nu är rekordhöga. Dock tror han att prisnivån planar ut, då det inte på senaste tiden skett förändringar på skogsindustrins produktpriser.
- Nu finns det goda förutsättningar för virkeshandeln. Det rådande marknadsläget och bra efterfrågan också på massaved är någonting som det lönar sig att utnyttja. Då skogen gallras till rätt täthet blir den grövre och producerar värdefullt timmer. Gallringen ger omedelbara virkesinkomster. Dessutom är gallringen en placering för kommande ökning av virkesinkomster, säger Storbäck.
Metsäliittos inköpsmål från privatskogar är rekordhögt i år. Man siktar på över 17 miljoner kubikmeter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab