Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
23.3.2007 / Landsbygdens Folk
Ministrar löste konflikten om frivillig modulering
EU:s jordbruksministrar enades på måndagen om en kompromiss om förslaget till en frivillig överföring av jordbruksstöd till landsbygdsutvecklingen, den så kallade frivilliga moduleringen. Därmed kan parlamentets blockad av medel för landsbygdens utveckling hävas.
Förslaget till frivillig modulering går tillbaka till ett rådsbeslut från december 2005, som tillkom på förslag av Storbritannien och Portugal. Bakgrunden till förslaget var nedskärningarna av anslagen för landsbygdens utveckling.
Meningen var att medlemsländerna frivilligt skulle få överföra upp till 20 procent av jordbruksstöden till landsbygdsstöden. Undantag skulle göras för små stödmottagare som erhåller mindre än 5.000 euro i direktstöd. EU-parlamentet har gått hårt emot förslaget och parlamentets budgetkontrollutskott har blockerat 20 procent av de budgetanslag som är avsedda för landsbygdens utveckling detta år. Därmed tvingades kommissionen att formulera en kompromiss som både råd och parlament kan godta.
Enligt den framlagda kompromissen kommer reglerna för den frivilliga moduleringen endast att gälla Storbritannien och Portugal. De två länderna kan därmed stärka sina förhållandevis blygsamma EU-anslag för landsbygden.
Jordbruksministrarna ställde sig mangrant bakom kompromissförslaget. Ändringen förutsatte att ministerförsamlingen var enhällig, eftersom både toppmötesbeslutet från 2005 och kommissionens ändringsförslag korrigerades.
Ministerrådets ordförande, Tysklands jordbruksminister Horst Seehofer, var lättad över att blockaden mot landsbygdens anslag nu kan hävas. Det var angeläget att nå en kompromiss, så att pengarna igen kan flyta, sade han. Herbert Bösch, som är ordförande för parlamentets budgetkontrollutskott betecknade kompromissen som en stor seger för parlamentet.
Frågan om den frivilliga omfördelningen av jordbruksstöden bör därmed vara utrangerad. Mariann Fischer Boel meddelade emellertid att hon eftersträvar en höjning av den obligatoriska moduleringen över dagens fem procent i samband med CAP-mellanöversynen. Protester hördes bland annat från ordförandelandet Tyskland. Jordbruksminister Seehofer betonade att jordbrukarna inte får utsättas för nya nedskärningar före år 2013.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab