Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
23.3.2007 / Landsbygdens Folk
Positivt mottagande för samlad marknadsordning
EU-länderna välkomnar kommissionens avbyråkratisering av jordbrukspolitiken. Det framgick då jordbruksministrarna diskuterade förslaget till en samlad marknadsordning. Man vill emellertid ännu förvissa sig om att inga politiska element slinker in i den tekniska reformen.
Produktionen av spannmål, kött, frukt, grönsaker, mjölk, ägg och andra jordbruksprodukter regleras i dag via 21 olika marknadsordningar. Systemet omfattar 41 rådsförordningar med mer än 600 artiklar.
Kommissionen vill sammanfatta jordbrukspolitiken i en enda marknadsordning med mindre än 200 artiklar. Denna marknadsordning ska gälla alla jordbruksprodukter som regleras inom EU. Målet är att omorganiseringen ska införas år 2008.
En bra målsättning, berömde ministrarna i den första politikdebatten om förslaget. I det stora hela är alla medlemsländer beredda att stöda arbetet med förenkling av lagstiftning och administration.
I samband med reformen vill kommissionen låta interventionen för griskött försvinna, eftersom instrumentet inte har använts på mer än trettio år. En majoritet av medlemsländerna vill emellertid hålla fast vid interventionen. Man anser att grisinterventionen bör bli kvar som ett politiskt styrmedel, trots att det inte används.
Ministrarna vill också förhindra att eventuella andra instrument av politisk karaktär förändras i samband med reformen, som av kommissionen har marknadsförts som rent teknisk. Medlemsländerna är till exempel inte beredda att avstå ytterligare kompetens till kommissionen.
Delegationerna ska nu granska detaljfrågor. Det tyska ordförandeskapet räknar med en politisk överenskommelse senast i juni.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab