Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
16.3.2007 / Landsbygdens Folk
Lantbruksförhandlarna enades om stöd till växtodlingen i södra Finland
Lantbruksförhandlarna kom under tisdagen överens om fördelningen av knappt 9 miljoner euro i nationellt stöd till växtodlingen i södra Finland, det vill säga A- och B-områdena.
Pengarna tas från de 13 miljoner som blivit ofördelade sedan miljöstödets nationella tilläggsdel inte längre betalas ut - utom till de jordbrukare som ännu har en ikraftvarande förbindelse, men de har beaktats med 2 miljoner euro utöver de 13 miljonerna.
Avsikten är att betala ut pengarna som stöd av ringare betydelse, så kallat de minimis-stöd till gårdar, vars miljöstödsförbindelse från 2000-2006 inte längre är i kraft.
De minimis-principen har i alla fall vissa begränsningar. Bland annat kan man inte betala ut mer än 3.000 euro per gård i stöd under en tre års period. Den summan får dock betalas ut på en gång. Statsrådet torde utfärda en förordning i ärendet nästa vecka.
Meningen är att jord- och skogsbruksministeriet börjar skicka ut material om saken till jordbrukarna den 4 april. Sedan har jordbrukarna tid på sig till den 15 maj att skicka in sin stödansökan. De jordbrukare som det berör får alltså ett par veckors tilläggstid jämfört med huvudansökan vars tidsfrist löper ut den 30 april.
- Det är bland annat med tanke på att de som har ikraftvarande miljöstödsavtal enligt det tidigare miljöstödsprogrammet ska få tid att undersöka vad de får i stället, ifall de gör en ny förbindelse, förklarar sektionschef Arja-Leena Kirvesniemi vid jord- och skogsbruksministeriet.
För att få det nya stödet måste man nämligen göra ny förbindelse i år. Man kan alltså inte både lyfta miljöstödets nationella tilläggsdel enligt det gamla miljöstödet och sedan lyfta de minimis-stöd enligt det här nya beslutet.
För dem, vars förbindelse har gått ut och som gör förbindelse i år torde den nya stödformen inte ändra väsentligt i de övriga delarna av stödet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab