Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
16.3.2007 / Landsbygdens Folk
Brittiska affärer prickar influgna varor
Miljömärkning och ekologisk produktmärkning börjar bli vardag inom livsmedelshandeln. Nästa steg ser ut att bli klimatmärkningen, föranledd av debatten om växthusgasernas roll för den globala uppvärmningen. Det ger regionala produkter en ny chans.
Flera brittiska livsmedelskedjor ska införa specialetiketter för importprodukter från fjärran länder. Avsikten är att gynna klimatvänligare produkter från den egna regionen framom varor med en lång transport bakom sig.
Debatten om klimatets uppvärmning har fått handeln att dryfta särskilda etiketter som informerar om koldioxidbalansen hos enskilda produkter, så kallade koldioxidfotspår. Det gäller särskilt produkter som transporteras långa sträckor med flyg.
De stora livsmedelskedjorna Tesco och Marks & Spencer vill redan före påsk införa egna etiketter som ska uppmuntra kunderna att köpa klimatvänliga, inhemska produkter.
Tesco har uttryckt en viss oro för att märkningen ska resultera i etiska problem med avseende på handeln med utvecklingsländerna. Den brittiska livsmedelshandeln vill emellertid på lång sikt presentera ett koldioxidfotspår för varje enskild produkt.
Enligt tidningen Times har handeln gett ett löfte till David Miliband - minister för miljö, livsmedel och landsbygdsfrågor - att etablera ett system. Forskare vid Manchester Business School ska undersöka de praktiska möjligheterna att märka alla livsmedel med koldioxidfotspår.
Initiativet har förorsakat en viss oro bland producenter i stora jordbruksexporterande länder. De ekologiska producenterna i Nya Zeeland fruktar att flygfraktsmärkningen kunde bidra till att produkterna inte längre skulle få kännetecknas som ekologiska.
I Tyskland har den tilltagande importen av ekologiska livsmedel från fjärran marknader föranlett en växande kritik. Enligt kritikerna borde produkter som fraktas runt halva jordklotet inte få betecknas som ekologiska.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab