Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
16.3.2007 / Landsbygdens Folk
Svår torka hotar Syd- och Östeuropa i sommar
Efter den ovanligt milda vintern hotas Italien och Grekland av svår torka. Italien har upplevt sin varmaste och torraste vinter på två hundra år och vattenreserverna sinar redan nu. Också Grekland, Ungern och Rumänien förbereder sig på skördebortfall på grund av torka.
Italiens regeringschef Romano Prodi har utlyst alarmtillstånd i landet till följd av torkan. Regn och snö har lyst med sin frånvaro under hela vintern. I floder och sjöar sjunker vattenståndet snabbt.
I ett cirkulär varnar regeringen för knappa vattenreserver i praktiskt taget hela landet. Lokala myndigheter har uppmanats att skärpa övervakningen och förbereda preventiva åtgärder för att förhindra en hotande kris.
Jordbrukarna befarar att de måste konkurrera med energibolagen om de dyrbara vattenreserverna. De befarar liknande förhållanden som den heta sommaren 2003, då bevattningen måste inställas och kraftverken längs floderna stängdes i brist på kylvatten.
Också i Grekland har vintern varit ovanligt torr. Det har regnat mindre än på 20 år och vattenreserverna i bergen är knappa. Kontrollen av bevattningen ska skärpas och jordbrukarna befarar omfattande skador på vete och majs.
Torkan har också ökat risken för skogsbränder. Brandkårerna och de lokala skogsmyndigheterna i hela landet kommer att försättas i alarmberedskap redan i medlet av april - en månad tidigare än vanligt.
I Rumänien befarar myndigheterna en skördekatastrof i flera regioner vid svartahavskusten och Donaus nedre lopp. Det framgick under en expertkonferens i Constanta som arrangerades av Rumäniens jordbruks- och miljöministerium.
Jordbruksminister Dan Motreanu förbereder specialåtgärder för en eventuell nödsituation. Bland annat vill staten bistå jordbrukarna genom att införa ett enhetligt prissystem för bevattning.
I Ungern har det regnat relativt mycket under årets första två månader, men jordarna är fortfarande torra efter den heta fjolårssommaren. Under sensommaren och hösten var regnmängden endast hälften av det normala.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab