Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
9.3.2007 / Landsbygdens Folk
EU inrättar expertgrupp för snabb insats vid epidemier
EU inrättar en expertgrupp som snabbt kan rycka in för att bistå länder i och utanför EU vid hotande utbrott av djursjukdomar. Medlemmarna i expertgruppen ska organisera teknisk hjälp i samarbete med lokala myndigheter.
EU-gruppen kommer också att samarbeta med experter från olika internationella organisationer, som till exempel FN:s organisation för livsmedel och jordbruk (FAO) och världsorganisationen för djurhälsa (OIE).
Beslutet att grunda ett nödfallsteam av veterinärer har godkänts av medlemsländerna i den ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa. Inofficiellt har motsvarande arbete redan pågått under flera år, men nu kommer gruppen att organiseras i formella ramar.
Enligt den ansvarige EU-kommissionären Markos Kyprianou har erfarenheterna av svåra epidemier i och utanför EU påvisat betydelsen av en sådan grupp. Specialutbildade personer med erfarenhet gör den största nyttan i inledningsskedet av en epidemi, understryker kommissionären.
Tidsfaktorn spelar den viktigaste rollen när det gäller att få hotande epidemier under kontroll. Med hjälp av det nya teamet får EU bättre möjligheter att agera raskt och effektivt på utbrott av sjukdomar i EU och tredje länder, tillägger Kyprianou.
Den nya expertgruppen ska sammanställas av experter på bland annat veterinärepidemiologi, virologi, vilt levande djur, laboratorieanalys, riskhantering och andra relevanta områden.
Medlemsländerna ska presentera egna förslag med kandidater för gruppen. På basen av meriterna ska kommissionen välja ut de lämpligaste personerna. Förteckningen över experter uppdateras årligen och offentliggörs på kommissionens webbsida.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab