Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
9.3.2007 / Landsbygdens Folk
Ryssland hotar igen att stoppa EU-kött
Ryssland hotar att stoppa importen av kött från EU från och med den första april. Den ryska veterinärmyndigheten RosSelkhozNadzor kräver nya säkerhetsgarantier. Om EU-länderna inte överlämnar dokumenten i tid, inför Ryssland ett importförbud.
Endast sex veckor efter att Ryssland och EU undertecknade ett dokument om fortsatt handel med kött, vill den ryska veterinärmyndigheten på nytt avbryta importen från EU.
Myndigheten motiverar sitt hot med att den ryska tullen uppges ha påträffat flera partier med kött som inte uppfyller de ryska standarderna. Leveranserna av det undermåliga köttet skedde senaste år. Också detta år har produkter påträffats, som inte fyller de överenskomna bestämmelserna.
Enligt uppgifter i tidningspressen handlar det om salmonella i leveranser från Belgien, Frankrike, Tyskland och Nederländerna.
RosSelkhozNadzor uppger att ett brev har översänts till EU-kommissionen där kraven framställs. I Bryssel konstaterade EU-kommissionens talesman Philip Tod att man endast hade fått information om saken via medierna.
- Vi kommer att svara på brevet så snart vi har läst det, tillade Tod.
Köttleveranserna från Polen till Ryssland är fortfarande blockerade. Också denna tvist motiveras av hygieniska skäl. Trots att förhandlingarna har dragit ut över månader, har parterna inte kunnat enas om en lösning.
Experter från Ryssland och EU har granskat polska livsmedelsföretag som exporterar produkter till Ryssland. Den ryska regeringen ska presentera resultatet av undersökningarna i medlet av mars.
RosSelkhozNadzor uppger i ett separat meddelande att man belägger enskilda leverantörer med temporära förbud att exportera till Ryssland. Anledningen är förekomsten av salmonella. Förbudet gäller leverantörer i Brasilien, Frankrike, Uruguay, USA och Tyskland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab