Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
9.3.2007 / Landsbygdens Folk
Ekospannmål är eftertraktad vara i EU
Ekologisk spannmål är en bristvara på flera marknader i EU. Konsumenterna frågar efter mer ekobröd och den växande produktionen av ekologiskt kött har resulterat i en brist på lämplig foderspannmål.
På de europeiska marknaderna har försörjningsproblemen pressat upp priserna på ekologisk spannmål. Till följd av den blygsamma skörden senaste höst är utbudet lågt. Spekulation i varuknapphet bidrar till att driva upp prisnivån ytterligare.
Enligt den tyska marknadscentralen ZMP vill uppköparna nu säkra de sista existerande partierna av den eftertraktade råvaran. Spannmål köps och säljs över i hela Europa och det förhandlas hårt om småpartier som ännu är lediga.
Inte sällan saluförs ett parti två eller tre gånger. För de få småpartier som ännu finns på marknaden betalas stigande priser. I Tyskland nämns siffror som 380 euro per ton för brödvete och 330 euro för fodervete. I kringliggande länder har ännu högre priset noterats.
Nu kastar man begärliga blickar på nästa skörd. Uppköparna vill gå säkra och har redan slutit kontrakt. Enligt ZMP såldes sannolikt en stor del av den inkommande höstens skörd under livsmedelsmässan BioFach i februari. Men flera uppköpare avvaktar ännu utvecklingen för att se hur prisnivån utvecklas.
Det knappa utbudet på ekologisk spannmål inverkar särskilt mycket på fodermarknaden. Efterfrågan förstärks av den betydande utvidgningen av den ekologiska grisköttproduktionen i Tyskland, Nederländerna och Danmark.
Tyskland och dess grannländer importerar för närvarande foderspannmål från Frankrike, Östeuropa och Italien, men dessa lager är redan till största delen tömda.
Knappheten på foder börjar bli ett problem inom den ekologiska köttproduktionen i flera europeiska länder. Enligt ZMP diskuterar EU-kommissionen möjligheten att införa undantagsregler som tillåter en andel av 40 procent konventionellt foder, åtminstone fram till den nya skörden.
Experterna tror inte att situationen på marknaden kommer att förändras nämnvärt efter skörden i höst. Inte ens en normalskörd ändrar på läget, då antalet gårdar som ställer om sig till ekologisk spannmålsproduktion är alltför lågt för att möta efterfrågeökningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab