Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
9.3.2007 / Landsbygdens Folk
Skördeskadedelegationen enades om ersättning för fjolårets vallskador
Majoriteten av skördeskadedelegationen beslöt på sitt möte i början av veckan föreslå att en allmän skördeskadeersättning på 25 euro per hektar utbetalas för vallarna i de kommuner där vallarna drabbades av torkskador förra sommaren. Finansministeriet ställde sig dock inte bakom delegationens förslag. Det innebär att det ännu blir en politisk fråga i statsrådets finansutskott.
- Eftersom majoriteten är av den åsikten att en allmän ersättning bör utbetalas finns det i alla fall goda chanser för att förslaget godkänns, anser Tage Ginström som representerar SLC i skördeskadedelegationen.
Han konstaterar att processen kring ersättningen har blivit utdragen, men till slut enades parterna om att använda ett enda kriterium för ersättningen: det är att regnmängden under växtperioden har stannat under 160 millimeter i vissa kommuner.
Regnmängderna i de enskilda kommunerna grundar sig på uppgifter från meteorologiska institutet och det är alltså vallodlingarna i 69 kommuner, som fyller de här kriterierna. Inom SLC:s medlemsområde handlar det om kommunerna Esbo, Helsingfors, Vanda, Ingå, Karis, Karislojo, Lojo, Kyrkslätt, Pernå, Pojo, Borgå, Strömfors, Sibbo, Sjundeå, Ekenäs, Pyttis, Karleby, Larsmo, Oravais och Vörå-Maxmo. Ersättningsbeloppet blir nästan lika stort i det svenska Nyland och i det svenska Österbotten. Det är cirka 4.000 hektar som berörs på vardera området.
Antalet gårdar som berörs uppgår till 2.640 och den sammanlagda vallarealen som får stöd är 66.723 hektar. Man har utgått från att gårdarna ska vara husdjursgårdar med vallodling. På gården ska det finnas minst en halv djurenhet nöt och/eller får per hektar vall. Uppgifterna får man från nötregistret och i uppgifterna om tackpremierna 2006.
Om ersättningsbeloppet stannar under 90 euro utbetalas ersättningen inte, vilket följer linjerna i de gårdsvisa skördeskadeersättningarna.
Utöver att statsrådet måste besluta om saken måste också EU-kommissionen godkänna förslaget. Man räknar med att det tar tre månader. Pengarna kommer alltså jordbrukarna till del tidigast någon gång i sommar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab