Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
9.3.2007 / Landsbygdens Folk
Ny branschorganisation för äggnäringen bildas 27 mars
De olika aktörerna inom äggsektorn kommer att grunda en ny branschorganisationen för näringen i Nokia den 27 mars. Det var i januari i fjol som ÖSP:s äggproducentsutskott tog initiativ till den nya branschorganisationen.
Att man kommit så här långt är också mycket SLC:s och ÖSP:s förtjänst. Bo Storsjö har lett den arbetsgrupp som konkretiserat och fört planerna vidare till vad de är i dag.
I mitten av februari träffades aktörerna inom äggnäringen i Raisio och kunde då enas kring hur den nya organisationen skall se ut. I Nokia tas det formella beslutet.
- Det är sällan jag varit med och diskuterat äggfrågor i så positiv anda som på det mötet, säger Storsjö.
Då han presenterade den nya organisationen på ÖSP:s äggproducentsutskotts senaste möte kan man säga att cirkeln hade slutits. Utskottet var också mycket tillfreds med att man kommit så här långt.
Bo Storsjö poängterade att den nya organisationen, som på svenska troligen kommer att heta något i stil med Äggföreningen, inte får bli för tungrodd.
Det viktigaste är att man nu ser ut att ha lyckats få aktörerna i en mycket splittrad bransch att dra åt samma håll.
- Tanken är att föreningen ska hjälpa näringen att utvecklas på lång sikt. Andra uppgifter är att följa med kostnadsutvecklingen, vara aktiv i information, forskning och rådgivning i branschen. Vi skall också i samverkan med myndigheter och andra organisationer jobba för näringens bästa.
Däremot ska föreningen inte jobba med eller ens diskutera prisfrågor. Då kallas det kartell.
Administrativt kommer den nya föreningen att köpa tjänster av Fjäderfäförbundet. En styrelse bestående av 14 medlemmar kommer att leda föreningen. Av dessa tillfaller sju platser producenternas företrädare.
Importörerna och kläckerierna ska dela på två platser, packerierna får tre och foderindustrin två platser i styrelsen. MTK får tre platser och SLC en. Föreningen Kanayrittäjät får tre platser.
Klart är att en producent ska bli ordförande. Det blir en MTK:are. ÖSP:s äggproducentsutskott enades också om att föreslå sin ordförande Matts Samulin för SLC:s plats i styrelsen.
I och med att ärendet nu förts så här långt meddelade Bo Storsjö att han nu kliver av.
- Jag har velat föra det här projektet till slut, men i och med att jag inte är aktiv äggproducent längre tycker jag att andra får jobba vidare nu, sade han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab