Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
2.3.2007 / Landsbygdens Folk
EU drar kvotsocker från marknaden
EU-kommissionen drar cirka två miljoner ton socker från marknaden för att undvika ett hotande överskott. Det sker genom att dra ned sockerkvoten för säsongen 2007/2008 med 13,5 procent för de länder som inte deltar i omstruktureringsprogrammet.
EU-kommissionen vill skynda på beslutet med tanke på att våren närmar sig. Man vill ge besked om reduceringarna i god tid före sådden. Kvotsänkningen ska förhindra att EU ska bli sittande på stora lager av överskottssocker.
Kvotsänkningen är emellertid inte enhetlig. Beslutet att återta 13,5 procent av kvoterna gäller bara de länder som inte har visat intresse för omstruktureringsprogrammet. Dessa länder får följaktligen utnyttja endast 86,5 procent av sin kvot.
På begäran av flera EU-länder kommer en lägre återtagningsprocent att gälla för länder som under sockerreformens lopp har avsagt kvoter inom ramen för omstruktureringen. Till dessa länder hör bland annat Finland, Sverige, Spanien, Ungern, Tjeckien och Slovakien.
Länder som har avsagt mer än hälften av sina kvoter blir helt förskonade från återtagningen. Till denna grupp gör Grekland, Irland, Italien, Lettland, Portugal och Slovenien.
Enligt sockerkoncernen Danisco är EU-komissionens beslut nödvändigt för att återskapa en balans på sockermarknaden. Men balansen skulle nås snabbare om EU hade gått in för en permanent kvotreduktion, skriver Danisco i ett pressmeddelande.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab