Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
2.3.2007 / Landsbygdens Folk
Sockernedskärningen blir dryga 3 procent i Finland
De planer som EU-kommissionen lagt fram på att hårdhänt minska årets sockerproduktion med 12 procent i alla medlemsländer blir inte lika omfattande för Finland. För Finlands del kommer nedskärningen att vara 3,24 procent.
Thomas Blomqvist, som är ordförande för SLC:s sockerbetsutskott, konstaterar att överenskommelsen är bättre än det ursprungliga förslaget.
- Men fortsättningsvis så är det principiellt fel att vi i Finland skall skära ner produktionen ytterligare. Vi har gjort vårt, eftersom vi redan har skurit ner produktionen för i år med 38 procent.
Blomqvist påpekar ändå att den nu fastslagna nivån på nedskärningen åtminstone inte hotar den nationella sockerproduktionen, vilket en tilläggsnedskärning på 12 procent skulle ha gjort.
Den kompromiss som nåddes vid förvaltningskommitténs möte senaste vecka innebär att de tidigare kvotminskningar som medlemsländerna har gjort delvis kommer att beaktas. För Finlands del blir minskningen alltså 3,24 procent, medan Sverige och Spanien måste minska sin produktion med 10,53 procent, Tjeckien med 8,37 procent, Ungern med 7,02 procent, Slovakien med 5,94 procent och Portugal med 1,35 procent.
Grekland och Italien som redan tidigare har minskat sin sockerkvot med över 50 procent behöver inte skära ner något denna gång.
De länder som däremot ökat sin sockerproduktion eller hållit den på samma nivå blir nu tvungna att minska sockerkvoten med 13,5 procent. Det gäller Frankrike, Tyskland, Polen, Storbritannien, Holland, Belgien och Österrike som ökat sina kvoter, samt Danmark och Litauen som hållit kvoterna konstanta.
Av medlemsländerna har Slovenien, Lettland och Irland helt lagt ner sin sockerproduktion. Förutom de direkta sockerkvoterna kommer också kvoterna för import av socker och produktion av isoglukos att beskäras. Här gäller en lika stor nedskärning på 13,5 procent för alla länder.
Kommissionen kommer att granska läget på nytt i oktober och göra nya nedskärningar om sockerproduktionen då inte gått ner tillräckligt mycket.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab