Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
2.3.2007 / Landsbygdens Folk
Ersättningar för skördeskador om en månad
De gårdsvisa skördeskadeersättningarna för i fjol kommer att utbetalas kring månadsskiftet mars-april. Skördeskadedelegationen beslöt i onsdags att 90 procent av skadorna ersätts efter att självrisken är avdragen, uppger SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström, som representerar SLC i delegationen.
Sammanlagt betalas drygt 4,7 miljoner euro ut i ersättningar. Därav är 800.000 ersättningar för övervintringsskador förra vintern, medan ersättningarna för skador under sommaren uppgår till knappa 4 miljoner. Det var närmast torka, som förorsakade sommarens skador.
Ersättning hade sökts av sammanlagt cirka 2.200 gårdar och beviljats åt litet på 1.500. - Ärendet förs nu vidare till statsrådet där man väntar ett beslut i slutet av nästa vecka och därefter kan processen kring utbetalningarna börja, säger Tage Ginström.
Frågan om allmänna ersättningar sköts upp till nästa veckas tisdag. Producenterna har yrkat på en allmän ersättning till vallodlingen som en följd av sommartorkan.
Totalt har vi i år 6,7 miljoner euro till förfogande för skördeskador, varav 3,4 miljoner är medel från det här årets anslag, medan 3,3 miljoner blivit över från i fjol.
- Nu då 4,7 miljoner har betalats ut innebär det att vi har kvar ett par miljoner. Om man använder de pengarna, så förbrukar man hela anslaget i årets budget, säger Tage Ginström.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab