Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
2.3.2007 / Landsbygdens Folk
Lantbruksinkomsten sjönk som väntat
Lantbruksinkomsten sjönk med drygt 8 procent förra året jämfört med året innan. Inkomsten var sammanlagt 893 miljoner euro, jämfört med 975 miljoner euro år 2005, uppger forskningscentralen MTT. Lantbruksinkomsten beskriver ersättningen för jordbrukarfamiljens arbete och eget kapital.
Slutsumman stämmer med förhandsprognoserna. På marknaden och i lantbrukets stödpolitik skedde inga oväntade förändringar under året. Inkomsten sjönk, eftersom produktionskostnaderna steg med nästan fyra procent, medan avkastningen steg med under en procent. Särskilt den dyrare oljan höjde kostnaderna.
Jordbruks- och trädgårdsföretagens intäkter steg för första gången under EU-medlemskapet till över 4 miljarder euro. Försäljningsintäkterna var drygt 2,1 miljarder euro och stöden nästan 1,9 miljarder euro. De totala intäkterna höjdes främst av intäkterna inom trädgårdsproduktionen, som växte med över fyra procent, samt stöden som steg med cirka två procent. Utgifterna var drygt 3,1 miljarder euro.
Avkastningen från husdjursproduktionen var på samma nivå som innan, eftersom den höjda avkastningen från nötslakten ersatte den något lägre avkastningen för mjölk och fjäderfäkött. Som en följd av en gynnsam prisutveckling steg avkastningen för nötkött med knappt sju procent. Trots att nötköttspriset stigit med tre procent är producentpriset på nötkött tydligt lägre i Finland än i EU i genomsnitt.
De högre producentpriserna och den ökade handeln med korn höjde på försäljningsinkomsterna för spannmål med cirka 4 procent, trots att hela spannmålsskörden var mindre 2006 än 2005. Spannmålspriset var i genomsnitt 9 procent högre förra året än året innan.
För oljeväxternas del steg avkastningen med hela 42 procent, då mängden i handeln ökade med nästan 20 procent och producentpriserna steg med cirka 18 procent.
Värdet på växthusproduktionen steg med över 4 procent och avkastningen med över 7 procent. Värdet på frilandsproduktionen sjönk svagt. Torkan under växtsäsongen minskade skörden av de flesta frilandsgrönsaker, men det mindre utbudet påverkade priserna som var högre än år 2005. Efterfrågan på trädgårdsprodukter påverkades också positivt av att skörden från hobbyträdgårdarna blev liten.
De lägre skördarna inom frilandsproduktionen återspeglas också på efterfrågan av produkter odlade i växthus. Konsumenterna ersatte frilandsprodukter med grödor odlade i växthus. Därför var efterfrågan på växthusgrönsaker bra under sommarsäsongen och priset högre än föregående år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab