Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
2.3.2007 / Landsbygdens Folk
Avgifterna för parallellimport fastslagna
Avgifterna för att få ett parallellimporterat växtskyddsmedel godkänt har slagits fast. Det kostar 700 euro att få ett parallellimporterat preparat godkänt på basen av skriftliga dokument och 4.000 euro om preparatet analyseras.
För preparat som används för växter som odlas i liten skala ges rabatt på avgiften för godkännande av parallellimporterat växtskyddsmedel. Används preparatet för växter som odlas på mindre än 5.000 hektar i hela landet är rabatten 50 procent och 80 procent för växter som odlas på mindre än 2.000 hektar. Detta gäller främst trädgårdsväxter med undantag av morot. Arealerna baseras på Tikes årliga statistik.
Så kallad parallellimport av växtskyddsmedel är möjligt sedan två år tillbaka. Parallellimport innebär i korthet att växtskyddsmedel som motsvarar ett i Finland godkänt växtskyddsmedel kan importeras från ett annat EU-land till Finland. För importen krävs godkännande av Livsmedelssäkerhetsverket Evira.
- Våra lantbruksprodukter tävlar på en öppen EU-marknad med fri konkurrens och därför är det svårt att förstå varför konkurrensen med produktionsinsatserna begränsas. Jag tycker att det tydligare borde göras skillnad på parallellimport för eget bruk och parallellimport för vidareförsäljning när det gäller avgiften för godkännande. Avgiften har ändå sänkts jämfört med det första utkastet till förordningen, vilket är positivt, säger SLC:s ombudsman Rikard Korkman.
Korkman efterlyser ett hela EU omfattande register, där man kan se vilka växtskyddsmedel som är registrerade var och vilka preparat som är identiska.
- Preparat med samma produktnamn kan innehållsmässigt skilja sig beroende på var de säljs. Ett EU-register där det framkommer vilka preparat som motsvarar varandra skulle eliminera risken för misstag.
Avgifterna för att få ett parallellimporterat preparat godkänt i Finland är de samma oberoende mängden som importeras. Godkännandet är i kraft lika länge som godkännandet för det i Finland godkända originalpreparatet, som den parallellimporterade produkten motsvarar. Ett växtskyddsmedel som registreras i Finland godkänns vanligen för tio år i taget.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab