Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
2.3.2007 / Landsbygdens Folk
Den livliga virkeshandeln fortsätter
Virkeshandeln har varit livlig i början av det nya året. Priserna fortsätter att stiga och läget för handeln ser ljust ut. Per-Henrik Storbäck, distriktschef vid Metsäliitto i Västra Finland, uppmanar alla skogsägare att utnyttjade det goda marknadsläget.
Under förra sommaren gick virkespriserna upp på praktiskt taget alla virkessortiment. Trenden höll i sig under hösten och under det senaste halvåret har priset på timmer gått upp med 25 procent och på massaved med 20 procent.
Per-Henrik Storbäck, distriktschef vid Metsäliitto i Vasa, beskriver det rådande marknadsläget som exceptionellt bra.
- Aldrig tidigare har efterfrågan varit så här balanserad på skogssidan. Och det gäller både efterfrågan på timmer och massaved. Cellulosaindustrin går på fullt, likaså sågindustrin. Ingen hade kunnat förutspå att virkespriserna skulle stiga så mycket som de har gjort nu.
Siffrorna för den totalt sålda virkesmängden i år jämfört med i fjol talar också sitt tydliga språk. I januari 2006 såldes 79.000 kubikmeter virke, medan samma siffra för januari i år var 223.000.
Enligt Storbäck beror den goda prisnivån på den rådande högkonjunkturen. De goda tiderna innebär i sin tur att det går bra för byggnadsbranschen, både den inhemska och den utländska.
- Vi får hoppas att det här fortsätter i samma takt för det ser bra ut. Men det är alltid svårt att sia i framtiden och sågindustrin lever i cykler. Det går upp och ner.
Är toppen nådd?
- Det kan jag inte svara på, men den börjar i alla fall vara nådd.
Storbäck uppmanar skogsägarna att ta tillfället i akt och genomföra de avverkningar som man har planerat.
- Man ska sköta gallringarna då det finns efterfrågan på både timmer och massaved. Utnyttja situationen!

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab