Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
2.3.2007 / Landsbygdens Folk
Ryska virkestullarna oroar Finland
Rysslands planer på att kraftigt höja sina exporttullar för rundvirke skapar oro. Tullarna hotar stoppa importen av ryskt virke till Finland från och med år 2009. Vid jord- och skogsbruksministeriet förbereds en plan för hur det ryska virket ska ersättas. Planen ska vara klar i vår.
Av virkesmängden som används av skogsindustrin i Finland är en femtedel, cirka 14,7 miljoner kubikmeter förra året, från Ryssland och av det virke som Finland importerar överlag kommer 80 procent från Ryssland. I ministeriets undersökning kartläggs med vilka metoder staten snabbt kunde uppmuntra finländska skogsägare att öka virkesutbudet.
Avdelningschef Aarne Reunala uppskattar i Satakunnan kansa att den ryska virkesimporten kan ersättas med inhemskt virke med undantag av björkfiber. Hälften av Finlands virkesimport från Ryssland är just björkfiber. De ryska exporttullarna för björkfiber träder ändå i kraft först år 2011.
MTK:s skogsdirektör Antti Sahi är på samma linje i sin uppskattning, han tror att hälften av det ryska importvirket kan ersättas med inhemskt virke. I tidningen Metsälehti betecknar Sahi de ryska exporttullarna som en stor utmaning, men inte som undergången för skogsindustrin. Han är ändå mycket skeptisk till den plan som ministeriet arbetar på.
Statsmaktens budskap kan enligt Sahi snarare försvåra än underlätta en fungerande virkesmarknad. Skogsägarna bör kunna göra beslut om virkesförsäljning med den egna situationen som utgångspunkt, anser han.
Ryssland ämnar höja exporttullen på rundvirke från 4 euro till 10 euro per kubik i juli. Från början av april 2008 kommer exporttullen på rundvirke att öka till 15 euro per kubikmeter och en ökning till minst 50 euro per kubikmeter är planerad till början av 2009.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab