Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
26.2.2007 12:14:21 / Agrolink
Statsrådet godkände ett särskilt landsbygdspolitiskt program för 2007-2010

Regeringen godkände den 22 februari ett särskilt landsbygdspolitiskt program om en vital landsbygd och ministeriernas ansvar och regionutvecklingen.

För att stärka näringarna föreslås det i programmet bland annat att företagsrådgivningen och finansieringstjänsterna på landsbygden förbättras, att skogarna nyttiggörs allsidigt, att distansarbete används mera samt att det görs en utredning om lönearbete som varvas med företagsamhet. För att stärka landsbygdens kompetensunderlag föreslås det att landsbygdsforskningen stärks, att verksamhetsförutsättningarna för de kontor som tillhandahåller många olika slags tjänster förbättras samt att det meddelas utbildning på andra stadiet som bygger på kompetens inom många yrken och som ger kompetens för arbete inom basservice. Dessutom utreds vilka åtgärder som skall vidtas för att förebygga utslagning av unga. För att förbättra boendemöjligheterna föreslås insatser i samband med planläggning, boendestöd för specialgrupper och användning av fritidsbostäder.

Som en del av det särskilda landsbygdspolitiska programmet öppnar inrikesministeriet ett försök med regionutveckling 2007-2010 för landsbygdsregioner. Försöket är avsett för de regioner som inte omfattas av regioncentraprogrammet eller Nylands stadsprogram. För genomförandet har reserverats en miljon euro av landskapsutvecklingspengarna för 2007 som inrikesministeriet delar ut. Syftet med verksamheten är att precisera de strategiska prioriteringarna för utvecklingen av närings- och kompetensunderlaget samt att ta fram nya metoder och samarbetsformer för regionutvecklingen. Genom regiondelen stärks växelverkan mellan stad och landsbygd och handlingsmodellerna och metodurvalet för utvecklandet av landsbygden kompletteras.

Programmet som godkänns av regeringen är ett särskilt program enligt regionutvecklingslagen som innehåller strategiska riktlinjer för landsbygdspolitiken samt beslut om utvecklingsåtgärder 2007-2010. Programmet bereddes av den Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen YTR, som också bistår statsrådet i genomförandet av programmet. Programmet har samordnats med de andra särskilda program som hör till den nationella regionalpolitiken samt med landskapsprogrammen. Det särskilda programmet koncentrerar sig på frågor inom landsbygdspolitiken på bred front samt på att utveckla ett landsbygdspolitiskt system. Programåtgärderna indelas i insatsområden och dessa områden är att reformera näringarna och arbetet, höja kompetensnivån, förbättra basservicen och boendemöjligheterna samt stärka verksamhetsstrukturerna i landsbygden.

Närmare information: statssekreterare Antti Mykkänen (09) 160 44510, 0400 570087 (inrikesministeriet), regionutvcklingsdirektör Kaisa-Leena Lintilä (09) 160 42838 (inrikesministeriet), specialmedarbetare Jouni Lind (09) 53302 (jord- och skogsbruksministeriet), YTR:s generalsekreterare Eero Uusitalo (09) 160 54520, 040 541 9916 (jord- och skogsbruksministeriet)


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab