Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
23.2.2007 / Landsbygdens Folk
Energiministrar enades om biobränslen
EU:s medlemsländer har godkänt kommissionens förslag att höja andelen biobränslen i trafiken till minst tio procent fram till år 2020. EU-parlamentet vill gå ännu längre och föreslår en andel av 12,5 procent.
Jordbrukets takorganisationer Copa och Cogeca välkomnar energiministrarnas och parlamentets åsikt. I ett pressmeddelande betecknar organisationerna insatsen av biobränslen i trafiken som ett viktigt bidrag från jordbrukets sida i kampen mot klimatförändringen.
Målsättningens genomförande förutsätter att rådet och parlamentet utan dröjsmål godkänner kommissionens förslag till revision av direktivet om bränslekvaliteten. Detta möjliggör en direkt inblandning av tio procent etanol i bensin, påminner Copa och Cogeca.
Med tanke på att EU är världens största producent av biodieselolja, måste bilindustrin ge garantier för att minst tio procent biodiesel ska få användas i bilmotorer. I detta avseende måste den europeiska standardiseringskommittén revidera normen för dieselolja, heter det i pressmeddelandet.
Om EU vill minska sitt beroende av energi från tredje länder och skapa arbetsplatser på landsbygden, måste den tullfria importen av råvaror för biobränsleframställning avvecklas. I stället bör lokala råvaror främjas, skriver Copa.
EU:s miljöministrar kom denna vecka överens om att sänka utsläppen av växthusgaser i EU med 20 procent fram till år 2020. EU:s klimatmålsättningar ska slås fast av regeringscheferna vid ett toppmöte i mars.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab