Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
23.2.2007 / Landsbygdens Folk
Växande energiarealer bromsar EU-nötkött
EU:s inhemska produktion av nötkött kommer för sjätte året i följd att förbli mindre än konsumtionen. En av orsakerna till den svaga produktionsutvecklingen är stigande priser för djurfoder, bland annat till följd av konkurrensen från marknaden för bioenergi.
EU:s jordbrukspolitik med frikopplade stöd har därtill bidragit till en ökande klyfta mellan produktion och konsumtion, skriver Rheinische Landwirtschafts-Verband i en rapport.
Enligt rapporten stannade EU-produktionen av nötkött år 2002 knappt under konsumtionen. Fram till år 2005 förstorades luckan betydligt. Konsumtionen sjönk endast långsamt till 8,11 miljoner ton medan produktionen rasade till 7,77 miljoner ton.
Senaste år fastställde marknadsanalytikerna en lätt produktionsökning till 7,88 miljoner ton men i gengäld ökade konsumtionen till 8,22 miljoner ton. För detta år räknar man med en lätt konsumtionsökning till 8,24 miljoner ton medan produktionen stagnerar på 7,8 miljoner ton.
Enligt organisationen har EU praktiskt taget frikopplat sig från den dynamiskt växande världsmarknaden för nötkött. EU kommer detta år sannolikt att trängas undan av Kina från tredjeplatsen som nötköttsproducent.
Den viktigaste producenten av nötkött förblir USA med en beräknad produktion av 12,17 miljoner ton och en konsumtion av 13,02 miljoner ton. På andra plats kommer Brasilien som väntas producera 12,17 miljoner ton nötkött, med en inhemsk konsumtion av 7,18 miljoner ton.
Kina torde producera 7,91 miljoner ton nötkött detta år medan konsumtionen uppskattas till 7,83 miljoner ton.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab