Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
23.2.2007 / Landsbygdens Folk
Minireform på förslag för EU:s mjölksektor
EU-kommissionen har lagt fram ett förslag till en teknisk reform av marknadsorganisationen för mjölk och mjölkprodukter. Kommissionen vill bland annat frikoppla fetthalten för skolmjölk och införa en EU-definition för smör.
Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel betecknar förslaget som en fortsättning på kommissionens strävanden att förenkla jordbrukspolitiken. Enligt Fischer Boel finns det många möjligheter att effektivera regelverken för mjölksektorn.
Kommissionen föreslår bland annat en enhetlig stödsats för skolmjölk, oberoende av fetthalten. Danmark tog upp frågan senaste höst och fick stöd av de flesta medlemsländerna. En majoritet av länderna anser att det nuvarande systemet inte är bra, då EU beviljar ett högre stöd för fet skolmjölk än för lättare mjölkkvaliteter.
Enligt Fischer Boel ska stödet nu frikopplas från fetthalten. Därmed följer systemet strävandena mot sundare kostvanor. Det är en viktig åtgärd, framhåller agrarkommissionären.
Kommissionen vill också avveckla tröskeln för interventionen för smör. Kommissionen vill dessutom stryka stöden för den privata lagerhållningen av grädde och skummjölkspulver, som inte längre anses vara tidsenliga. Stöden för subventionerad mjölk till ländernas försvarsmakter ska också avskaffas.
Kommissionen vill därtill göra det lättare för mejerierna att lansera nya produktkategorier. Mejerierna ska i fortsättningen inte vara bundna till de tre nuvarande mjölkkategorierna med fasta halter av fett. Mejerierna tillåts producera mjölk med fetthalt som avviker från de förutbestämda kategorierna, förutsatt att fetthalten klart och tydligt anges på förpackningen.
Enligt förslaget ska föreskrifterna för mjölkpulver och kondenserad mjölk förenhetligas med den internationella standarden. Ändringen innebär att samma regler i fortsättningen gäller för både EU:s egna producenter och deras utländska konkurrenter. Kommissionen vill därtill införa en enhetlig kvalitetsnorm för smör i alla 27 EU-länder.
Kommissionens förslag till förenklade mjölkregler kan betraktas som ett förebud för den genomgripande reform som senare ska genomföras inom mjölksektorn. Mariann Fischer Boel hoppas kunna genomföra minireformen inom sex månader.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab