Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
23.2.2007 / Landsbygdens Folk
Medelpriset för mjölk sjönk senaste år i EU
Producentpriset för mjölk sjönk i genomsnitt med två procent i EU-15 under fjolåret. Medelpriset var 27,89 cent per kilogram, enligt en jämförelse mellan sexton mejerier i olika EU-länder. Det högsta priset betalades av Hämeenlinnan Osuusmeijeri i Finland.
Prisjämförelsen har genomförts av den holländska producentorganisationen LTO Nederland. Jämförelsetalet baserar sig på en årsleverans av 350.000 kg med 4,20 procent fett, 3,35 procent proteiner, 25.000 bakterier per ml och ett celltal på 250.000.
De mejeriföretag som ingår i studien representerar hälften av den invägda mjölken i EU-15. Studien visar att prisvariationerna är mycket stora mellan EU-länderna. I likhet med jämförelser från tidigare år toppas listan av Finland, medan de brittiska mejerierna tar jumboplaceringen.
Enligt LTO sjönk medelpriset i hela EU med två procent från i fjol, till 27,89 cent per kg. Högst upp på listan placerar sig Hämeenlinnan Osuusmeijeri med ett medelpris på 34,74 cent. I motsats till EU-trenden har priset till och med stigit något sedan fjolåret.
Andraplaceringen tas av franska Danone, som emellertid ligger ett gott stycke lägre ned med 29,22 cent. Sist på listan finner man som vanligt den brittiska koncernen First Milk med endast 23,86 cent, samt Arla Foods med 25,19 cent. Knappt under det europeiska medeltalet noteras de tyska storkoncernerna Nordmilch (26,82 cent) och Humana Milch Union (27,48 cent).
Jämfört med situationen år 2005 har priserna sjunkit snabbast i Storbritannien, Irland och Frankrike. För Storbritanniens del är situationen anmärkningsvärd med tanke på att landet från tidigare har de klart lägsta producentpriserna, noterar LTO.
LTO-rapporten jämför också priserna i USA och Nya Zeeland. I USA betalas i genomsnitt 23,29 euro per kg mjölk. I Nya Zeeland betalade mejerikoncernen Fonterra endast 16,15 cent, eller 42 procent mindre än genomsnittspriset för EU-mjölk.
Siffran ger en förklaring till framgångarna för Nya Zeelands mjölkproducenter på de internationella marknaderna. På grund av det låga priset behövs inga exportstöd. Följaktligen kräver Nya Zeeland att andra jordbruksländer ska avveckla sina exportstöd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab