Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
23.2.2007 / Landsbygdens Folk
Copa-Cogeca avvisar direktiv för markskydd
Det europeiska jordbrukets takorganisationer Copa och Cogeca uppmanar medlemsländerna att avvisa EU-kommissionens förslag till ramdirektiv för markskyddet. Enligt organisationerna är direktivet onödigt.
EU:s miljöministrar förde denna vecka en policydebatt om direktivet för markskydd som kommissionen presenterade senaste höst. EU-länderna är oeniga om nödvändigheten av ett enhetligt markskydd för hela EU.
Copa och Cogeca anser att EU redan förfogar över en lång rad åtgärder som tryggar markskyddet. Dessa åtgärder har ytterligare stärkts inom ramen för reformen av jordbrukspolitiken. EU borde inte införa ny lagstiftning innan man har hunnit utvärdera effekterna av de nuvarande reglerna, skriver Copa- och Cogeca-presidenterna Rudolf Schwarzböck och Donal Cashman.
Enligt Copa och Cogeca riskerar det planerade direktivet att leda till en överreglering, vilket helt står i motsatsförhållande till kommissionens strävan att förenkla EU:s byråkrati. Enligt Copa och Cogeca är nationella regler för markskyddet att föredra, eftersom dessa effektivare kan formuleras enligt de regionala förhållandena.
I jordbruksrådet har en diskussion om direktivet redan förts, varvid sex länder pläderade för att markskyddet också i fortsättningen ska förbli en nationell angelägenhet. Österrike, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Irland och Polen anser att direktivet inte är ändamålsenligt.
Stöd får kommissionen av Tyskland, Sverige och Finland, men också dessa länder har pockat på att de nya bestämmelserna måste överensstämma med subsidaritetsprincipen. Direktivet får inte öka belastningen på administrationen. Jordbruksministrarna ska ånyo diskutera direktivet vid sitt följande möte i mars.
Markstrategin med tillhörande ramdirektiv ska förhindra fortsatt markförstöring och bidra till att återställa förstörd mark. Så ska marken även fortsättningsvis kunna fylla sina olika funktioner inom till exempel jord- eller skogsbruket. Endast nio EU-länder har egna, specifika regelverk för markskyddet. Inte sällan har de tillkommit som en följd av en hotande kontaminering av jordarna. Därför efterlyser kommissionen mer enhetliga åtgärder för skyddet av marken i hela EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab