Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
22.2.2007 / NSP
Uttalande från NSP:s styrelse

NSP:s styrelse uppmanar alla medlemmar att sköta om sin hälsa. Det är viktigt för alla att ta tid för sig själv, att motionera och njuta av naturen för att orka i arbetet och må väl. Som företagare på landsbygden är man nära naturen och jobbar i en miljö som stimulerar till fysisk aktivitet. Naturen har visat sig vara gynnsam för välmåendet, men man bör även motionera och ha sunda kostvanor.

 

Det har skett stora och snabba förändringar inom jordbruket under de senaste åren och den här utvecklingen ser ut att hålla i sig. Gårdarna blir större och arbetet allt mer mekaniserat. Ekonomin är pressad och arbetsbördan ökar då man utvidgar sin verksamhet. Många har dessutom jobb utanför gården. Det finns risk för att man bränner ut sig både fysiskt och psykiskt.

 

Ensidigt maskinarbete, obekväma arbetsställningar, långa arbetspass och tunga lyft är vanligt inom jordbruket. Trots att arbetet är fysiskt upprätthåller det ändå inte nödvändigtvis en god fysik. T.ex. ryggproblem är vanligare bland jordbrukare än andra arbetare. Därför är det viktigt att man rör på sig och motionerar på fritiden så att man kan upprätthålla och förbättra konditionen och undvika överansträngning. Förbättrad hälsa och arbetsförmåga minskar även risken för olyckor i arbetet. Förre olyckor och arbetsskador bidrar till ett bättre ekonomiskt resultat för företaget. Styrelsen framhåller att jordbrukarna kan ha stor nytta av företagshälsovården och uppmanar alla att ansluta sig och aktivt utnyttja de tjänster lantbrukets företagshälsovård erbjuder. Man hoppas även på aktivitet i lokalavdelningarna för olika former av ”orka i arbetet” (TYKY) verksamhet.

 

 

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab