Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
16.2.2007 / Landsbygdens Folk
Sockerbetsodlarna får återbetalningar
Sockerbetsodlarna kommer att få återbetalningar på en del av produktionsavgiften för 2005. I motsats till vad som tidigare uppgetts kommer återbetalningen möjligtvis redan nu under våren. Enligt tidigare uppgifter skulle den komma i form av en högre efterlikvid på hösten.
EU:s förvaltningskommitté för socker behandlade avgifterna på sitt möte förra veckans torsdag.
Som det nu ser ut skulle betodlarna i Finland få ett minimipris på 49,11 euro per ton betor, och det här gäller alltså betor inom både A- och B-kvoterna, som ännu fanns under odlingsåret 2005. Det allmänna minimipriset i EU har beräknats till 47,21 euro.
Det betyder med andra ord en återbetalning på knappt en halv euro för A-betor och cirka 18,37 euro för B-betor.
Det handlar om produktionsavgiften som EU har uppburit för marknadsföring av överskottssocker. Betodlarnas andel av avgiften är cirka 60 procent och industrins cirka 40.
Förvaltningskommittén för socker gör årligen upp en balans där behovet av medel från avgifterna jämförs med det belopp som har drivits in. Den här balansen visade alltså att man har drivit in mer än nödvändigt, vilket beror på för höga produktionsavgifter för marknadsföringsåret 2004-2005.
I samband med EU:s sockerreform slopades A- och B-kvoterna efter 2005, så att vi nu har bara en kvot. Dessutom har beräkningsgrunderna för produktionsavgifterna ändrats: nu gäller en i förväg fastställd avgift på 12 euro per ton sockerkvot.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab