Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 8.5.2024
 Grattis Åke
16.2.2007 / Landsbygdens Folk
Prisras på mink oroar farmare
Skinnauktionen i Köpenhamn för ett par veckor sedan bröt en flerårig positiv trend för minkfarmarna. En försäljningsprocent på 40-50 procent och en prisnivå som var 20 procent lägre än föregående auktionen innebar en direkt missräkning för farmarna.
Bengt Rögård i Pensala som är ordförande för Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening säger att de ovannämnda siffrorna är så pass drastiska att de ger orsak till oro.
- Vill man hitta förklaringar kan man nämna det varma vädret i konsumentländerna. Just nu finns därför många färdiga pälsplagg osålda. Eftersom prisnivån varit på topp de senaste åren har också slutprodukten blivit dyr. Företag i branschen har mycket pengar bundna och är inte redo att sätta mera pengar i blöt.
Rögård säger också att eftersom priset varit på så pass hög nivå de senaste åren har det lett till en ökad produktion. Främst i Kina, men också i Polen, Holland och Danmark. I Finland har däremot produktionen av minkskinn varit rätt oförändrad.
Bengt Rögård som varit med sedan 1975 säger ändå att detta är en del av branschens egenskaper.
- Lönsamheten går i cykler. Det är något man tvingas lära sig leva med. De senaste åren har minkpriserna varit bra medan rävpriserna legat på en nivå som inte varit tillfredsställande.
Då det gäller framtiden för räven säger Rögård att produktionen har ökat oroväckande mycket i Kina. Trots att utbudet på världsmarknaden ser ut att bli stort, tror ändå Rögård att de finländska rävfarmarna ska klara sig i konkurrensen med kineserna. Konkurrensmedlen heter kvalitet och trovärdighet.
- Vi har ett genuint avelsarbete som ger bra resultat. Dessutom kan vi dokumentera uppfödningsförhållandena för djuren.
Rögård tror att den certifiering som är på gång bland farmarna kan bli en avgörande sak i den framtida konkurrensen.
- Certifieringen som startade upp under fjolåret och som intensifieras i år ska vara en trygghet för konsumenterna. Tack vare certifieringen ska vi kunna visa att djuren är uppfödda under goda förhållanden. Den ska också ge oss en konkurrensfördel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab