Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
16.2.2007 / Landsbygdens Folk
Japanska jordgubbstomater ska erövra EU-marknaden
Tomatoberry heter en söt japansk cocktailtomat med jordgubbsform. Jordgubbstomaten var en av många nyheter som förevisades på den internationella frukt- och grönsaksmässan Fruit Logistica i Berlin. Nu ska den försöksodlas i några EU-länder.
Tomatoberry lanserades senaste år på den japanska marknaden. Frukten saluförs i exklusiva varuhus som Mitsukoshi och betingar ett pris av 680 yen, cirka 4,80 euro, för en förpackning på 200 gram. Det oaktat har tomatoberry blivit en storsäljare.
Sorten har utvecklats av Tokita Seed, som betecknar tomaten som extremt söt. Men det är först och främst formen som får konsumenterna att stanna upp och provsmaka, säger Ike Tokita som är chef för frökoncernen Tokita Seed.
Mässans tyngdpunkter låg på snack- och convenienceprodukter samt ekologiska produkter. Frukt- och grönsaksproducenterna försöker nå hälsomedvetna konsumenter med färska snackprodukter som ett vitaminrikt alternativ till chokladstänger.
Denna trend följer också den holländska producentägda grönsaksspecialisten Rainbow Growers Group, som erhöll utmärkelsen för årets innovation. Företaget marknadsför praktiska påsar i snackformat med små cocktailgurkor, mild gul paprika och söta minitomater.
Påsarna saluförs under namnet Vitamini´s och lämpar sig för försäljning i automater. Produkten distribueras i Holland via servicestationer, kiosker, supermarknader och gym. Inom de närmaste veckorna inleds marknadsföringen i Tyskland. En viktig målgrupp är skolbarn, som ska lockas att välja grönt och hälsosamt i stället för de vanliga sötsakerna.
Apéribilles är ett exempel på innovativ förädling av potatis. Den är en fransk snackprodukt som består av en förpackning med råa minipotatisar som kan tillredas på tre minuter i mikrovågsugn. Två olika såser levereras med produkten, en mexikansk salsasås och en kryddsås.
Produkten har utvecklats av den franska koncernen Pom'Alliance, en av de största och mest innovativa aktörerna på den europeiska potatismarknaden. Koncernen köper årligen 250.000 ton potatis.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab