Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
9.2.2007 / Landsbygdens Folk
Nedskärningar skapar osäkerhet på sockermarknaden
EU-kommissionens hot att skära ned sockerproduktionen i EU har bidragit till förvirring i branschen. En del aktörer ser åtgärderna som en anmodan att öka produktionen, vilket kommissionen kraftigt avvisar.
Kommissionen räknar med ett sockeröverskott på mellan tre och fyra miljoner ton under året 2007/2008. Därav ska två miljoner ton dras bort från marknaden genom att förhindra att sockret överhuvudtaget produceras. Det definitiva beslutet om en nedskärning av sockerproduktionen med tolv procent ska fattas i februari, i god tid före vårbruket.
Under sockerreformens andra år kan kommissionen inte längre använda sig av kvotsänkningar, eftersom detta instrument inte längre står till förfogande. I stället måste man ta till juridiska knep genom att tillämpa en lag om avlägsnande av socker från marknaden, skriver Agrarzeitung Ernährungsdienst.
Denna regel tillämpas i vanliga fall för att avlägsna redan producerat socker från marknaden, som inte i efterskott kan godkännas som kvotsocker. Nu vill kommissionen använda regeln för att skära ned sockermängden redan på förhand, bindande för alla kvotinnehavare.
Den "gängse" metoden för att avlägsna socker från marknaden kan igen tillämpas i oktober på de återstående överskotten, uppskattningsvis en eller två miljoner ton. Därmed måste sockret säljas till etanolindustrin eller avräknas på kvoterna för påföljande år 2008/2009.
Denna åtgärd väntas leda till att ingen sockerproducent frivilligt drar ned sin produktion med mer än föreskrivna tolv procent. I branschen räknar man med att alla sockerbruk kommer att fylla sina kvoter. Eftersom kvoterna stiger under reformens andra år, kan sockerproduktionen igen öka.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab