Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
9.2.2007 / Landsbygdens Folk
Ny Farm Bill får EU-kritik
USA-regeringen föreslår nedskärningar för drygt tio miljarder dollar i förslaget till nytt jordbruksprogram, Farm Bill. Men nedskärningarna är inte radikala nog för att underlätta WTO-förhandlingarna, kvitterar EU-kommissionen.
USA:s jordbruksminister Mike Johanns presenterade senaste vecka sitt första förslag till landets nya femårsprogram för jordbruket som ska löpa från år 2008. Enligt Johanns minskar utgifterna för jordbruksstödet från 98 till 87 miljarder dollar under den följande femårsperioden.
Genom att minska antalet stödberättigade jordbrukare vill Johanns spara 1,5 miljarder dollar. Jordbrukare med en bruttoförtjänst som överstiger 200.000 dollar per år har inte längre rätt till prisstöd. Den nuvarande inkomstgränsen är 2,5 miljoner dollar.
Dessutom föreslås ändringar i systemet med de så kallade anticykliska stöden, som kompenserar jordbrukarna mot sjunkande marknadspriser. Stöden ska gestaltas om så att de beaktar odlarens inkomst. Avsikten är att minska stödens förvrängande inverkan på handeln.
Johanns föreslår därtill en övre gräns för de statliga stöden på maximalt 360.000 dollar per person. Därmed vill man undvika att en och samma person fördelar stöden mellan flera företag för att lyfta högre belopp. Regeringen vill i stället höja de direkta stöden till unga jordbrukare. Det ska också bli lättare att få lånegarantier för köp av åkerjord.
Farm Bill föreskriver också omfattande stöd för produktionen av biobränslen och förnyelsebar energi. Framställningen av bioetanol av cellulosa ska stödas genom lånegarantier.
Det nya jordbruksprogrammet imponerar däremot inte på EU-kommissionen. Farm Bill räcker inte för att utlösa nya framsteg i Doha-processen, sade en talesman från kommissionen.
Enligt kommissionen är de föreslagna nedskärningarna av de handelsstörande, inhemska stöden alltför blygsamma. Handelsstörande stöd för mjölk och socker förblir praktiskt taget oförändrade.
Kommissionen tillägger att det nya jordbruksprogrammet inte ger några klara signaler om USA:s intentioner med avseende på Doha-rundan. Utgående från förslaget är det svårt att skapa en bild av vilken riktning USA väljer.
Det europeiska jordbrukets takorganisationer Copa och Cogeca sällar sig till kritikerna. Organisationerna konstaterar att EU har sänkt sina stödåtgärder till ett minimum. I månader har parterna väntat på ett motsvarande anbud från USA.
Förslaget förmedlar intrycket att USA har för avsikt att bibehålla sina mest snedvridande stöd, skriver Copa och Cogeca i sitt pressmeddelande.
Jordbrukarna i USA fortsätter att erhålla garanterade riktpriser för alla viktiga produkter, kritiserar organisationerna. Därmed kan USA fortsätta att exportera och erövra nya marknadsandelar, medan jordbrukarna i andra delar av världen måste nöja sig med låga världsmarknadspriser.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab