Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
2.2.2007 / Landsbygdens Folk
Sockerproduktionen nödbromsas av EU
EU sänker nästa års sockerkvot med tolv procent för att hålla överskottet på marknaden i schack. Därmed minskas den europeiska sockerproduktionen under säsongen 2007/2008 med cirka två miljoner ton.
EU-ländernas intresse att på frivillig väg avveckla produktionskvoter för socker har varit mindre än väntat. EU-produktionen minskar inte enligt planerna. Kommissionen har tidigare hotat med en kvotsänkning om medlemsländerna inte skärper sig. Målet är att avveckla en kvot på cirka sex miljoner ton socker från marknaden så att EU når marknadsbalans efter en fyraårig övergångsperiod. Under det första omstruktureringsåret avstod länderna från en kvot på cirka 1,5 miljoner ton socker. Ländernas planer för säsongen 2007/2008 är futtiga 650.000 ton, vilket är långt under den mängd som krävs för att uppnå marknadsbalans. Kommissionen hade kalkylerat att medlemsländerna skulle vara beredda att avstå från det dubbla.
Vid måndagens jordbruksministermöte i Bryssel meddelade agrarkommissionär Fischer Boel att kommissionen gör verklighet av sina planer. Det blir en kvotsänkning med tolv procent nästa år för att förhindra att EU ska bli sittande på stora lager av överskottssocker. Nedskärningsplanerna ska föreläggas i förvaltningskommittén för socker i februari. Fischer Boel anser att åtgärden är nödvändig. Medlemsländerna får skylla sig själva, då vissa länder har bromsat omstruktureringen.
Sockerbruken har möjlighet att lagra in överskottssockret på egen bekostnad för att räkna av mängden med kvoten för nästa år. Ett alternativ är att ställa sockret till industrins förfogande för framställning av bland annat bioetanol. Kvotsänkningen gäller enbart säsongen 2007/2008. Genom åtgärden vill Fischer Boel undvika en situation där kvoterna måste sänkas linjärt i alla odlingsområden efter att den fyraåriga övergångsperioden har gått ut.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab