Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
2.2.2007 / Landsbygdens Folk
Ministrarna är nöjda med grönsaksreformen
EU:s jordbruksministrar är i stort sett nöjda med den föreslagna reformen för frukt- och grönsaksmarknaden. Det framgick vid en första diskussion på måndagen. Endast Frankrike hade större invändningar att komma med.
Förslaget till en förnyad marknadsordning för frukt- och grönsakssektorn presenterades av kommissionen förra veckan. Senaste måndag togs förslaget upp till en första diskussion då jordbruksministrarna möttes i Bryssel. Förslaget siktar bland annat på enklare regler, mer marknadsorientering, slopade exportbidrag och anpassning till WTO-reglerna. Reformförslaget tar sikte på att integrera frukt och grönsaker i systemet med samlat gårdsstöd. Odlingsmarken berättigar till stödrättigheter enligt den frikoppling som gäller inom jordbrukets övriga sektorer.
De flesta delegationer ansåg att reformen är ett steg i rätt riktning. Med undantag för vissa detaljer reagerade de stora frukt- och grönsaksproducerande länderna Italien, Spanien, Portugal och Grekland positivt på förslaget. Länderna ansåg emellertid att förslaget ännu måste slipas på ett antal punkter, bland annat med avseende på frikopplingen av stöden och de krishanteringsåtgärder som ingår.
En detaljerad diskussion är planerad för mötet i april. Går allt bra kan reformen avlåtas av rådet redan före sommarpausen. Den nya marknadsordningen kan i så fall träda i kraft redan nästa år, förutsatt att parlamentet ger sitt godkännande.

Klistermärkena skulle försvinna
För de finländska producenterna skulle en integrering av frukt- och grönsaksproduktionen i EU:s gårdsstöd bland annat innebära att klistermärkena försvinner ur stödbyråkratin. Någon egentlig ändring av nivåerna i arealstödet skulle det däremot inte bli. - En annan förändring är att arealer med så kallade permanenta grödor skulle bli berättigade till gårdsstöd, uppger överinspektör Veli-Pekka Reskola vid jord- och skogsbruksministeriet. Det gäller till exempel äppel och havtorn.
I övrigt skulle effekterna av reformen bli ganska moderata liksom i de övriga länderna där man använder sig av klistermärken. Det gäller närmast de nordliga medlemsländerna i det tidigare EU-15.
Det finns andra länder med en stor trädgårdssektor, till exempel Holland, där trädgårdsodlingen i dag är utanför gårdsstödet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab