Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
2.2.2007 / Landsbygdens Folk
Fischer Boel talar för utökade mjölkkvoter
EU-kommissionen överväger ett föreslå en avveckling av kvotsystemet för mjölk som en del av den kommande CAP-mellanöversynen år 2008. Därefter kunde kvoterna steg för steg utvidgas innan det blir dags att slopa systemet år 2015.
Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel dryftade framtidsutsikterna för Europas mjölksektor vid en konferens som arrangerades av European Dairy Association senaste vecka.
Det 25 år gamla kvotsystemet kommer att rulla fram till år 2015, då det antingen ska förlängas eller avvecklas. Enligt Fischer Boel talar allting för att kvotsystemet inte kommer att förlängas efter 2015. En kvalificerad majoritet för att bibehålla kvoterna går knappast att uppbringa inom EU, resonerade hon. Fischer Boel underströk att kvotsystemet förhindrar den fria konkurrensen på marknaden. Kvoterna passar inte längre ihop med EU:s nya jordbrukspolitik. Men producenterna måste förberedas på en avreglering av marknaden.
Kommissionen kommer möjligen att föreslå en avveckling av kvoterna redan i samband med den kommande CAP-mellanöversynen år 2008. Motiveringen är att producenterna bör få ett besked att rätta sig efter, sade agrarkommissionären vid konferensen.
Det vore förnuftigt att höja mjölkmängden i god tid före år 2015 för att sänka tröskeln för nya producenter. En generell expansion av kvoterna vore ett förnuftigt sätt att vänja producenterna vid den fria marknaden, sade Fischer Boel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab