Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
2.2.2007 / Landsbygdens Folk
Överföring av stödrätter i kläm hos kommissionen
Det dröjer med verkställandet av överföring av stödrätter till markägaren när arrendetiden för kontrakt gjorda före den 1 augusti 2005 har gått ut. Det går inte att utfärda närmare bestämmelser, eftersom EU-kommissionen ännu pantar på ärendet.
Förfarandet i lagen är inte förenligt med gällande regler i gemenskapen, säger jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande från förra veckan. Det skulle även förutsätta ytterligare lagändringar, till exempel behövs en bestämmelse om utfärdande av förordning i ärendet. Det ser inte ut som om det kommer närmare direktiv i saken från officiellt håll nu under våren. På jord- och skogsbruksministeriet anser man fortfarande att det skulle vara viktigt att arrendator och markägare avtalar sinsemellan om stödrättigheterna.
Förra veckan kunde statsrådet i alla fall besluta om användning av stödrätter i den nationella reserven. Sådana kan bland annat beviljas till nya jordbrukare - det vill säga sådana som inte har idkat jordbruk på fem år och till jordbrukare som senast 2007 har varit igenom ägoregleringar eller fått uppdaterat sina basskifteskartor. Ansökan om stödrättigheter ur reserven ordnas i april. Man söker om dem hos arbetskrafts- och näringscentralerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab