Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
2.2.2007 / Landsbygdens Folk
Intresseorganisationer vill ha energipolitiskt program
Det kommande regeringsprogrammet bör omfatta ett eget program för energipolitiken, kräver föreningarna Finlands bioenergiförening FINBIO, Träenergi, Torvindustrins förbund och Finlands torvproducenter. Ett nationellt bioenergiprogram borde vara ett viktigt inslag i det programmet. Organisationerna motiverar bland annat sitt krav med att importen av energi har ökat, energimarknaderna är instabila och priserna svänger. Förra veckan informerade de fyra föreningarna om sitt initiativ.
Vi importerar 70 procent av den energi vi konsumerar och över hälften av vår energi produceras alltjämt med hjälp av fossila energikällor, säger föreningarna i ett uttalande.
- Det är dock möjligt att höja vår självförsörjningsgrad genom att göra användningen av inhemsk bioenergi effektivare både när det gäller produktionen av el och av värme, men till vissa delar även i trafiken, berättade Satu Helynen, som är teknologichef vid forskningscentralen VTT och ordförande för Finbios styrelse.
- Skogsindustrin använder stora mängder bioenergi, men till exempel en stor del av vår fjärrvärme produceras ännu av kol eller olja. Vi kunde få en betydligt större del av vår energi från bland annat flis, torv, åkerväxter och återanvändningsbränslen.
Verkställande direktören för Vapo och styrelseordförande i Torvindustrins förbund Matti Hilli, anser att de största möjligheterna att öka användningen av bioenergi är inom el och värme.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab