Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
30.1.2007 09:17:54 / Agrolink
Statsrådet beslutade om användningen av reserven för gårdsstödsrättigheter och om överföring av stödrättigheter

Stödrättigheter för gårdsstöd kan beviljas ur den nationella reserven till nya jordbrukare och till jordbrukare som senast år 2007 har genomgått ägoregleringar eller uppdatering av basskifteskartor. Därtill beviljas stödrättigheter ur reserven till jordbrukare som befinner sig i vissa speciella situationer.

Ansökan om stödrättigheter ur reserven ordnas under april. Stödrättigheterna söks hos arbetskrafts- och näringscentralen. Statsrådet fattade beslut i frågan i dag den 25 januari.

Som nya jordbrukare betraktas personer som inte har bedrivit jordbruksverksamhet på fem år. I statsrådets förordning föreskrivs även om förutsättningarna för överföringar av stödrättigheter. Blanketter och anvisningar som ansluter sig till överföringar av stödrättigheter skickas till gårdarna i slutet av mars.

I 20 § i lagen om verkställighet av systemet med samlat gårdsstöd föreskrivs om ett förfarande med vilket stödrättigheterna i vissa fall kan överföras till utarrenderaren när arrendetiden går ut. Just nu går det inte att utfärda närmare bestämmelser om verkställighet av ovan nämnda punkter eftersom ärendet fortfarande behandlas med kommissionen. Förfarandet som avses i 20 § är enligt kommissionen inte förenligt med gemenskapens gällande regler. Vidare förutsätter detta en lagändring.

För närvarande är det inte troligt att några närmare bestämmelser kan ges den här våren. Jord- och skogsbruksministeriet anser det fortfarande vara viktigt att arrendatorn och utarrenderaren avtalar sinsemellan om stödrättigheterna.

I samband med revideringen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik överfördes merparten av de åker- och djurbaserade stöden till gårdsstödet och av dem bildades stödrättigheter. I slutet av år 2006 fastställdes stödrättigheterna för största delen av jordbrukarna.

Ytterligare information ges av jord- och skogsbruksministeriet:
biträdande avdelningschef Heimo Hanhilahti, tfn 09-160 542 55, 040 513 2120
lantbruksråd Esko Juvonen, tfn 09-160 533 45, 040 733 6218


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab