Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
26.1.2007 / Landsbygdens Folk
Frukt och grönsaker tas med i gårdsstödet
EU-kommissionen vill frikoppla odlingen av frukt och grönsaker och integrera sektorn i systemet för gårdsstöd. Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel presenterade på onsdagen förslaget till frukt- och grönsaksreform som ska göra sektorn mer marknadsorienterad.
Frukt- och grönsaksproduktionen motsvarar 3,1 procent av EU:s jordbruksbudget och 17 procent av unionens hela jordbruksproduktion. Omkring 1,4 miljoner jordbruk producerar frukt och grönsaker i EU-25 och 660.000 jordbruk är specialiserade på sådan odling.
Reformförslaget tar sikte på att integrera frukt och grönsaker i systemet med samlat gårdsstöd. Odlingsmarken berättigar till stödrättigheter enligt den frikoppling som gäller inom jordbrukets övriga sektorer.
Samtidigt blir tvärvillkoren obligatoriska för frukt- och grönsaksodlare. Det innebär att odlarna måste lägga minst 20 procent av sina utgifter på miljöåtgärder.
Frikopplingen kan träda i kraft redan år 2008 om medlemsländernas jordbruksministrar och parlamentet godkänner kommissionens planer.
- Vi måste få frukt- och grönsakssektorn i linje med våra övriga reformer som alla syftar till att öka jordbrukets orientering efter marknaden och öka dess konkurrenskraft, sade agrarkommissionär Mariann Fischer Boel vid presentationen.
Förslaget innehåller också åtgärder som ska minska odlarnas inkomstvariationer samt att förbättra miljöskyddet. Reformen ska uppmuntra odlarna att gå med i producentorganisationer som får nya verktyg för krishantering.
En central målsättning är att öka konsumtionen av frukt och grönsaker i alla EU-länder. Barnen är en viktig målgrupp för kommissionen, som vill höja EU:s finansieringsandel till 60 procent för marknadsföring som riktas till barn och ungdom i skolåldern.
Stödet för produkter som dras från marknaden för att de riskerar att fördärvas, sänks till 50 procent. Om produkterna delas ut gratis till skolor, ferieläger eller sjukhus, betalar EU hela kostnaden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab