Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
26.1.2007 / Landsbygdens Folk
EU siktar på total frikoppling
I samband med den kommande mellanöversynen av CAP vill EU-kommissionen syna stödsystemet till jordbruket. Detta gäller i synnerhet undantagsreglerna för frikopplade stöd. EU borde gå mot en total frikoppling, anser agrarkommissionär Mariann Fischer Boel.
I ett anförande inför den tyska förbundsdagens jordbruksutskott försäkrade Mariann Fischer Boel att den kommande mellanöversynen inte ska betraktas som någon stor reform. Det handlar mer om att anpassa regelverket till den praktiska vardagen.
Hon betonade att man först och främst vill se om systemet med direkta stöd. Siktet är inställt på en rad förbättringar och förenklingar.
Detta gäller särskilt frikopplingen. Enligt Fischer Boel råder inget tvivel om att principen är bra. Men man kan fråga sig om alla undantag till reglerna om frikoppling verkligen är berättigade. Man borde ännu före år 2013 ta ett steg närmare en total frikoppling, menade Fischer Boel.
Hon konstaterade att man också borde förenkla vissa andra aspekter inom systemet med gårdsstöd. Antalet kategorier av stödanspråk borde reduceras. Likaså måste kommissionen överväga att införa övre och undre gränser före att effektivera systemet med direkta stöd.
- Slutligen förlorar också den obligatoriska trädan av odlingsareal sin betydelse i takt med att frikopplingen ökar, sade Fischer Boel.
Hon ansåg att de direkta stöden är berättigade också efter år 2013, men enbart i kombination med en fullständig frikoppling. Dessutom måste EU titta på möjligheten att slå ihop de olika modellerna för att rikta in dem mot en gemensamma mål.
För de klassiska marknadsinstrumenten måste man överlägga vilken roll de ännu kan spela i den gemensamma jordbrukspolitiken efter år 2013, sade Fischer Boel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab