Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
26.1.2007 / Landsbygdens Folk
Jordbrukets pengar skärs ned efter 2013
Nedskärningar i EU:s jordbruksbudget är sannolikt på kommande, men först efter år 2013. Det uppger EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Budgetplanerna för tiden efter 2013 förbereds inom ramen för en revision som startar redan i sommar.
Enligt Barroso är det osannolikt att nedskärningar blir nödvändiga under den löpande perioden 2007-2013, eftersom trycket på jordbruksbudgeten har minskat.
Vid toppmötet i slutet av 2005 kunde regeringscheferna endast med möda hålla jordbruksanslagen intakta, enligt den tidigare överenskommelsen från 2002.
I det skedet krävde Storbritannien en omfördelning av EU-budgeten, men röstade till slut med långa tänder för att jordbruksanslagen förblir konstanta. Britterna lyckades däremot driva igenom ett beslut som föreskriver en revision av EU:s finanser åren 2008/2009.
Denna revision blir snart aktuell. Möjliga nedskärningar redan under den pågående budgetperioden diskuterades till en början, men läget har lugnat ned sig, försäkrar Barroso som tillägger att kommissionen inte är intresserad att forcera en ny debatt om finanserna.
Enligt tidtabellen kommer förhandlingar med alla berörda parter att inledas sommaren 2007. Först i slutet av 2008 eller början av 2009 följer en vitbok där kommissionen slår fast sina prioriteter för den framtida EU-budgeten.
Enligt Barroso kan det bli aktuellt med nya beslut som återverkar på den nya budgetperioden redan år 2011. Den nuvarande EU-kommissionen befattar sig närmast med de politiska målsättningarna, medan siffror och detaljer blir en uppgift för nästa kommission.
- Jordbruket berörs först efter år 2013, försäkrade Barroso vid den gröna veckan i Berlin. Den aviserade mellanöversynen av själva jordbrukspolitiken, den så kallade hälsokontrollen för år 2008, blir ingen dramatisk reform.
Enligt Barroso vill kommissionen endast se till att CAP fungerar som avsett, varvid smärre anpassningar kommer att genomföras.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab