Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
19.1.2007 / Landsbygdens Folk
Juha Korkeaoja vill ha jämnare stöd i EU
I framtiden borde jordbruksstödet i EU fördelas jämnare än nu, anser jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c). - Det behövs diskussioner och linjedragningar i Finland om utvecklingen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik, sade ministern i tisdags på ett seminarium i Vittis om gårdarnas framtidsmöjligheter.
EU-kommissionen håller på och inleder beredningen kring mellangranskningen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Enligt minister Korkeaoja ska Finland vara redo med så bra svar som möjligt inför denna mellangranskning. Kommissionen kommer att utvärdera behoven av ändringar, bland annat i stödens bindning till produktionen och i tvärvillkoren.
Juha Korkeaoja anser att Finland bör ha beredskap för linjedragningar i EU:s lantbrukspolitik också efter 2013.
- Stöden borde fördelas jämnare mellan medlemsstaterna och bland stödverktygen i EU borde det finnas ett stöd för mindre gynnade områden, som beaktar skillnaderna i naturförhållandena mellan medlemsländerna, inte bara inom de enskilda länderna, säger ministern.
Han hävdar att i takt med EU:s utvidgning och WTO-förhandlingarnas fortsättning växer trycket på enhetligare stödformer för alla medlemsländerna inom EU:s gemensamma lantbrukspolitik.
Enligt Korkeaoja är det viktigt att kunna försvara produktionsförutsättningarna på naturmässigt ofördelaktiga områden som vi har i Finland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab