Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 11.5.2024
 Grattis Kennet
19.1.2007 / Landsbygdens Folk
Ledande agrarpolitiker träffas under grön vecka
Denna fredag öppnas Berlins gröna vecka, Grüne Woche 2007. Världens största jordbruks- och livsmedelsutställning väntas under tio dagar locka 400.000 besökare till mässhallarna. Men den gröna veckan är framför allt en viktig träffpunkt för ledande lantbrukspolitiker.
Europa håller hov under den gröna veckan. Årets mässa öppnas av EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och förbundskansler Angela Merkel, tillika regerande EU-ordförande.
Mässan blir som vanligt en träffpunkt för den internationella jordbrukspolitiken. Uppskattningsvis ett femtiotal utländska ministrar och höga regeringstjänstemän har aviserat sin ankomst och därtill kommer ett 60-tal tyska toppolitiker.
Den gröna veckan har utvecklats till ett forum för internationella förhandlingar. Samtalen kring de ibland rätt problematiska relationerna mellan EU och Ryssland kommer att ha en given plats då parterna träffas.
Ryssland är för övrigt mässans största utländska utställarnation. Den ryska livsmedelssektorn representeras av 27 regioner. EU:s utvidgning med två nya länder, Bulgarien och Rumänien, passerar heller inte obemärkt.
Mer än 250 konferenser samlar experter från världens alla hörn till Berlin. Till de internationella frågor som behandlas hör utbredningen av fågelinfluensa, svinpest och bluetongue och konsekvenserna för jordbruk och konsumenter.
Men den gröna veckan är mycket mer än politik och konferenser. Under de tio dagarna förvandlas mässhallarna till världens största restaurang. Det finns gott om både bekanta och exotiska produkter att provsmaka.
Både företag och regioner utnyttjar gärna den gröna veckan som testmarknad för nya produkter. Livsmedel som får ett gott mottagande av mässbesökarna kan utan risk tas i produktion och marknadsföras i större skala.
Mässans presschef Michael Hofer uppger att 1.500 utställare från 50 länder samsas på den sammanlagda utställningsytan av 114.000 kvadratmeter. Den gröna veckan har etablerat sig som en viktig ekonomisk faktor. Senaste år gav besökarna ut sammanlagt 40 miljoner euro.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab