Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
19.1.2007 / Landsbygdens Folk
Storprojekt ska förbättra EU-grisköttets kvalitet
Senaste vecka gick startskottet för ett av EU:s största forskningsprojekt inom köttsektorn. Forskare från 51 institutioner i sexton EU-länder och fem länder utanför EU, ska utveckla nya lösningar för att höja grisköttets kvalitet. Målet är att förbättra EU:s konkurrenskraft på världsmarknaden.
Projektet Q-PorkChains syftar till att förbättra de egenskaper hos griskött och grisköttsprodukter som konsumenterna frågar efter. Detta gäller särskilt näringsinnehållet och faktorer som gynnar hälsan, till exempel lägre fett- och salthalt.
För ändamålet utvecklas innovativa och effektiva förädlingskedjor från jordbrukare till konsument. Det femåriga projektets totalbudget är 20,7 miljoner euro, varav EU-finansieringen utgör 14,5 miljoner euro. Inget annat köttprojekt har hittills beviljats ett så högt EU-anslag.
Den officiella starten skedde senaste torsdag i Köpenhamn, Frederiksberg. Projektet har tillkommit på danskt initiativ och leds av professor Anders H. Karlsson vid den kungliga danska veterinär- och jordbrukshögskolans institut för livsmedelsforskning. Från Finland deltar gruppen för kötteknologi vid institutionen för livsmedelsteknologi vid Helsingfors Universitet.
Europa har tilltagande svårigheter att hävda sig på världsmarknaden mot länder med väsentligt lägre löner och omkostnader. EU försöker i stället slå in på en väg där kvalitet är rättesnöret. Konsumenterna ska erbjudas en högre kvalitet än konkurrenterna, men konsumenterna måste också lära sig att kvalitet kostar.
Kännetecknande för Q-PorkChains är att projektet sträcker sig genom hela förädlingskedjan från jord till bord. Målet är att utveckla och testa nya metoder för att förbättra och kontrollera kvaliteten hos griskött.
Teknologiforskningen kommer att befatta sig med såväl biologisk som genetisk forskning. Konsumenternas förväntningar och beteenden hör också till de områden som ska utredas.
Enligt Karlsson kan det bli svårt att övertyga grisproducenterna om behovet att investera i högre kvalitet om det inte resulterar i högre inkomster. Producenterna väntar sig i gengäld att köparna går med på att honorera kvalitet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab