Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
19.1.2007 / Landsbygdens Folk
Franska bilar kör snart på superetanol
Frankrike ska under de närmaste fem åren stegvis införa superetanol E85 som fordonsbränsle i stor skala. Regeringen och representanter för bland annat jordbruket och bilindustrin har undertecknat ett avtal om detta. E85 är en blandning av 85 procent etanol och 15 procent bensin.
Sammanlagt 22 aktörer deltar i handlingsprogrammet. Var och en av parterna lovar att uppfylla sina specifika förpliktelser för att säkra en riksomfattande distribution av etanolbränsle.
Fem producentorganisationer medverkar, som bland annat representerar odlare av spannmål, majs och sockerbetor. Dessutom deltar oljebolagen Agip, BP, Shell och Total samt biltillverkarna Ford, PSA, Peugeot, Citroen, Saab och Volvo.
Målet är att redan i år bygga om mellan 500 och 600 tankstationer för distribution av E85. År 2008 ska antalet tankställen tredubblas.
Regeringen ska så snabbt som möjligt utfärda de juridiska och tekniska bestämmelser som behövs för att bygga och ta i bruk ett riksomfattande distributionsnät för etanolbränsle.
Staten förpliktar sig också att låta bygga konkurrenskraftiga raffinaderier för det nya bränslet och göra upp bindande leveransavtal för råvaror från jordbruket. Staten ska också se till att bränslet blir attraktivt med avseende på skatter och prisnivå. Biltillverkarna lovar för sin del att ställa ett tillräckligt antal flexifuel-fordon till förfogande, som kan köras på olika blandningar av etanol och bensin.
Med satsningen på etanolbränsle följer Frankrike Sveriges exempel. I Sverige finns just nu cirka 600 etanolpumpar och försäljningen av etanolbilar med flexifuel-tekniken ökar. Enligt prognoserna kan det finnas cirka 300.000 etanolbilar i Sverige år 2010 om den nuvarande utvecklingen fortsätter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab