Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
12.1.2007 / Landsbygdens Folk
Intresset för årets betodling kartläggs nu
I början av nästa vecka skickar Sucros troligen ut en förfrågan till alla betodlare om intresset för betodling i vår. Förfrågan skall lämnas in någon gång i slutet på januari, varefter det slutliga odlingskontraktet görs upp.
Efter att sockerfabriken i Salo stängde i slutet av senaste år skall sockerproduktionen i landet ner med 40 procent till 90.000 ton, vilket är en kraftig nedskärning.
- Jag tror dessvärre inte att den naturliga avgången bland betodlarna räcker till för att få ner produktionen tillräckligt, säger sockerbetskonsulent Staffan Eliasson.
Därför måste betarealen istället minskas för alla de kvarvarande odlarna. Hur stora nedskärningarna blir klarnar först då alla betodlare i landet har fyllt i och returnerat intresseförfrågan.
Det är inte bara sockerproduktionen som måste minskas i landet. Den minskade produktionen innebär också att rådgivningen till betodlarna skärs ner. Staffan Eliasson som tidigare skötte om rådgivningen i Nyland och Åboland har nu ansvaret för rådgivningen på svenska i hela landet, med undantag för Åland där Yngve Björklund sköter uppgiften.
Samtidigt som jordbrukarna nu skall fundera på hur stor betareal de sår i vår ordnar Sucros informationskvällar om betodlingen runt om i landet. I Nyland arrangeras en informationskväll på svenska vid Lärkkulla i Karis den 23 januari och i Österbotten den 24 januari på hotell Vallonia i Korsholm.
Som bäst pågår också förhandlingar om branschavtalet för år 2008 framåt. Thomas Blomqvist som är ordförande för SLC:s betutskott hoppas på att ett avtal skall kunna nås inom en snar framtid.
- Målsättningen är att få branschavtalet klart innan man skriver under de slutliga odlingskontrakten för denna säsong. På det viset kan odlarna få riktlinjer för odlingen på lite längre sikt, berättar Blomqvist.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab