Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
12.1.2007 / Landsbygdens Folk
WTO-samtalen får en ny chans
USA och EU gör ett nytt försök att bilägga sina differenser inom världshandeln för att ge WTO-förhandlingarna en chans till nystart. Går allt bra, kan parterna enas om ett gemensamt förslag inom denna månad.
EU:s kommissionsordförande José Manuel Barroso träffade nyligen USA:s president George W. Bush. De enades om att uppmana sina huvudförhandlare att så snart som möjligt lägga fram ett förslag till en gemensam lösning.
Förhoppningen är att nå en överenskommelse mellan de båda länderna i samband med den årliga konferensen för världens ekonomiska höjdare, World Economic Forum i Davos, senare i januari.
Enligt Bush vill såväl USA som EU föra Doha-rundan till ett avtal. Det är den bästa möjligheten att hjälpa världens fattiga länder, sade Bush.
Det nya EU-värdlandet Tyskland tror på möjligheterna att återuppta de strandade förhandlingarna för att enas om ett slutresultat i Doha-rundan.
- Trots alla svårigheter rör vi oss längs en väg där en lösning ännu förefaller att vara möjlig, sade en försiktig tysk utrikesminister Frank-Walter Steinmeier efter ett möte i Berlin med WTO:s generaldirektör Pascal Lamy.
- Efter flera möten är det uppenbart att våra positioner, främst inom jordbruket, har närmat sig varandra, sade EU:s handelskommissionär Peter Mandelson till Financial Times.
USA:s handelsrepresentant Susan Schwab uttryckte sig försiktigare, men medgav att vissa framsteg har gjorts. Hon förnekade inte möjligheten att USA kan komma med nya förslag om hur jordbruksstöden kan minskas.
Den tyske jordbruksministern Horst Seehofer talade för ett nytt förhandlingsförsök, men varnade samtidigt för alltför omfattande eftergifter.
- Vi vill inte ha en avreglering av jordbruket till varje pris, inskärpte han.
Seehofer konstaterade att Tyskland eftersträvar en ansvarsfull förmedlarroll inom EU. Vi får emellertid inte förpassa att ta vara på chanser för det europeiska jordbruket, tillade Seehofer.
EU, USA och stora tröskelländer som Brasilien och Indien försöker sedan månader nå enighet om en avveckling av handelshinder. Enligt utrikesminister Steinmeier är tidpunkten nu lämplig för att försöka nå ett genombrott.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab