Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
12.1.2007 / Landsbygdens Folk
Andelen förnyelsebar energi i EU bör stiga till 20 procent år 2020
EU-kommissionen varnar för dramatiska följder för jordbruket, ekonomin och samhället om klimatförändringen inte kan bromsas. För att förhindra en katastrof, uppmanas medlemsländerna att minska sina utsläpp av koldioxid med minst en femtedel fram till år 2020.
I kommissionens handlingspaket för energi som offentliggjordes på onsdagen, föreslås att de 27 EU-länderna ska förbinda sig att sänka utsläppen av växthusgaser med 20 procent, jämfört med nivån år 1990.
Kolkraften betecknas som en stor klimatförstörare. Kommissionen uppmanar därför medlemsländerna att övergå till andra energiformer. Man lyfter fram kärnkraftens roll för att hålla nere utsläppen av koldioxid.
Åtgärdspaketet förespråkar en ökad användning av förnyelsebara energiformer. Andelen förnyelsebar energi i EU bör stiga till 20 procent år 2020. Fram till år 2010 kommer andelen sannolikt inte att nå 10 procent.
Kommissionen förespråkar en större andel biobränslen, men konstaterar att medlemsländerna har svårt att nå de uppställda målen inom transportsektorn. Kommissionen vill emellertid att andelen biobränslen inom transporter ska stiga till 10 procent år 2020.
På en internationell nivå vill EU-kommissionen att världens industriländer ska sänka sina utsläpp med 30 procent. Energin blir en av de tunga frågorna vid EU-toppmötet i mars, där stats- och regeringscheferna ska fatta de grundläggande besluten. På basen av diskussionerna under toppmötet ska kommissionen utforma sina nya lagförslag.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab