Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
12.1.2007 / Landsbygdens Folk
Kött- och benmjöl igen på förslag i EU
En EU-kommitté återupplivar tanken att tillåta kött- och benmjöl i foder för icke-idisslande djur. Enligt ett nytt förslag skulle benmjöl från gris tillåtas i foder för fjäderfä och omvänt.
Tanken har formulerats av Europas ekonomiska och sociala kommitté. Enligt kommittén visar vetenskapliga undersökningar att kött- och benmjöl från icke-idisslare kan användas i foder för gris och fjäderfä utan risk för den mänskliga hälsan.
Totalförbudet mot kött- och benmjöl infördes efter BSE-skandalen. Kommittén anser emellertid att reglerna försämrar den europeiska industrins situation i förhållande till den globala konkurrensen. Destruktionen av kadaver förorsakar tilläggskostnader. Dessutom måste alternativa växtproteiner tillsättas i djurfodret, vilket höjer priset.
Kommittén företräder åsikten att EU:s nuvarande regelverk kunde luckras upp, utan att tumma på förbudet mot kannibalism, d.v.s. att djur utfordras med protein från artfränder.
Kommittén anser att dagens metoder för identifiering av proteiner borde finslipas. Vidare bör det säkerställas att proteiner i djurfoder härstammar från friska grisar och höns som bör slaktas i separata utrymmen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab